srijeda, 8. decembar 2010.

Googleova prodavnica Chrome Web Store počela sa radom

Google je u utorak pokrenuo svoju prodavnicu aplikacija Chrome Web Store, namjenjenu korisnicima Web čitača Chrome i operativnog sistema Chrome. U katalogu prodavnice se trenutno nalazi više od 500 aplikacija, uključujući i aplikacije Googleovih partnera, kompanija Electronic Arts i Amazon.

Zanimljivo je da neke od aplikacija izgledaju prilično drugačije od standardnih Web stranica. Primjera radi, aplikacija NPR vodi do Web lokacije istoimene američke javne radio-mreže (nekada poznate kao National Public Radio), koja okuplja oko 800 javnih radio stanica u SAD. Korisnici aplikacije mogu praviti različite liste za reprodukciju, a na raspolaganju su im i višestruka okna za pretraživanje unutar različitih kategorija vijesti. Isto tako, aplikacija New York Times omogućava korisniku da prilagođava izgled članaka koje čita i da “okreće” stranice umjesto da ih lista.

U Googleu se nadaju da će prodavnica Chrome Web App Store, u saradnji sa mrežnom uslugom za finansijske transakcije Google Checkout, omogućiti bolju prodaju najtraženijih aplikacija. Za razliku od slične prodavnice aplikacija Mac App Store, namjenjene korisnicima računara Macintosh, u Googleovoj prodavnici se aplikacije mogu besplatno probati, prije nego što se korisnik odluči za kupovinu.

Kompletan postupak kupovine i instalacije aplikacije je olakšan tako što je vezan za nalog za korišćenje neke od Googleovih usluga, što istovremeno olakšava i sinhronizaciju aplikacije između različitih računara.

Predstavnici Googlea izjavili su da će mrežna podrška biti jedna od prednosti prodavnice Chrome Web App Store. Veliki broj aplikacija se može koristiti i kada korisnik nije povezan sa Internetom, a njihova sinhronizacija se odvija automatski, čim se korisnik poveže sa Internetom.

Prodavnica Chrome Web App Store je dostupna korisnicima različitih operativnih sistema – od Windowsa i Linuxa, do Mac OS X-a i Chromea.

Нема коментара:

Постави коментар