petak, 10. decembar 2010.

Britanci ne vole video konferencije

Britanska istraživačka agencija Damovo objavila je rezultate svog istraživanja koji pokazuju da više od trećine kancelarijskog osoblja (tačnije 39%) ne želi na poslu da koristi neki od sistema za video komunikaciju zato što su zabrinuti da ne bi dobro izgledali pred kamerom.

Istraživanje je sprovedeno u britanskim IT firmama i utvrdilo je da se svaki deseti učesnik previše stidi da bi razgovarao pred kamerom, dok je 19% ispitanika izjavilo da na njihovom radnom mestu (čak iako rade od kuće ) nema uslova za video komunikaciju.

Ipak, skoro dvije trećine učesnika istraživanja (63%) tvrdi da je video komunikacija dobar način poslovne saradnje. Oni smatraju da je učestvovanje na video sastanku uspješniji način za saradnju nego u slučaju kada prime poruku elektronske pošte sa istom temom i sadržinom koja je razmatrana na video sastanku.

Istraživači kompanije Damovo navode da kod ispitanika još uvijek vlada uverenje da je za video konferenciju, sa dva ili više učesnika, svejedno, potrebna posebna prostorija, sa vrhunskom tehničkom opremom.

“Takvo mišljenje je pogrešno. Današnje video konferencije više ne zahtjevaju posebna i skupa tehnička sredstva. Dovoljno je da učesnici konferencije imaju kameru sa ugrađenim mikrofonom i brzu vezu sa Internetom da bi mogli međusobno da komuniciraju. Na taj način, video konferencije postaju idealna dopuna drugim vidovima poslovne komunikacije”, navodi se u studiji kompanije Damovo.

Prema mišljenju istraživača, kompanije bi trebalo da više podstiču svoje zaposlene da koriste video konferencije, odnosno da taj vid komunikacije tretiraju kao “uobičajen poslovni razgovor koji se obavlja uz pomoć telefona”.

Da bi to bio dobar potez govori i podatak da je 88 posto ispitanika izjavilo da kod kuće koristi Skype da bi razgovarali sa svojim prijateljima.

Istraživanje kompanije Damolo je takođe utvrdilo da 69 posto učesnika smatra da video konferencije onemogućavaju ili značajno smanjuju njihovu sposobnost da prepoznaju izraz lica sagovornika, kao što je to slučaj kada sa njim komuniciraju uživo, odnosno nalaze se u istoj prostoriji.

Нема коментара:

Постави коментар