nedjelja, 28. novembar 2010.

Virus Stuxnet

U početku je izgledalo kao da se na meti tajanstvenog kompjuterskog virusa “Stuxnet” nalazi samo iranska nukelarna industrija. Stručnjaci, međutim, ponovo dižu uzbunu: “Riječ je o virusu koji predstavlja do sada najveću prijetnju za industrijska postrojenja širom svijeta!”

Izuzetno složen programski kod crva omogućava mu ne samo da prodre u sisteme za kontrolu industrijskih postrojenja, da ugrozi proizvodnju i druge segmente, već i da neprimjetno ukrade važne podatke.

Kako funkcioniše “Stuxnet”

Kompjuterski crv uglavnom napada sisteme za upravljanje industrijskim postrojenjima koji koriste operativni sistem “Windows” i kontrolni sistem “Simens”.

Ova kombinacija se koristi u mnogim oblastima, počev od proizvodnje automobila do proizvodnje hemikalija. Turner ističe da nema mnogo osoba koje bi bile u stanju da stvore ovakvu vrstu prijetnje, ali za sada još niko nije osumnjičen.

Uticaj kompjuterskog virusa na realni svijet prevazilazi sve “što smo u prošlosti vidjeli”, rekao je Din Tarner iz kompanije za IT-bezbjednost “Simantek”.

U okviru saslušanja pred Senatom, kompjuterski stručnjaci i predstavnici američke vlade izjavili su da nije jasno ko stoji iza virusa “Stuxnet”, ali da za sada mnogo toga navodi na zaključak da se na meti ovog virusa nalaze prije svega iranska nuklearna postrojenja. Tarner je izjavio da je do početka novembra širom svijeta zabilježeno 44.000 slučajeva infekcije ovim virusom, od kojih 1.600 u SAD. Šezdeset odsto napada dogodio se u Iranu, pri čemu su, između ostalog, napadnuti i računari nekih osoba zaposlenih u nuklearnoj elektrani u Bušeru, prenose agencije.

Hakeri mogu da iskoriste informacije koje su sada objavljene o virusu “Stuxnet” kako bi razvili njegove modifikovane oblike i iskoristili ih za napad na druge industrijske sektore, upozorava Šon Mekgerk, direktor Centra za bezbjednost interneta američkog ministarstva unutrašnjih poslova. Sve može da bude napadnuto, uključujući i proizvodnju hemikalija za dječiju hranu. “Ovaj programski kod može automatski da prodre u sistem, da ukrade formulu za određeni proizvod, da u softveru za proizvodnju mijenja sastojke za njegovo dobijanje, kao i da prikaže antivirus-program koji će pokazati da navodno sve normalno funkcioniše”, kaže ovaj stručnjak.

Нема коментара:

Постави коментар